Tarih: 17-01-2017
  • Ekim dönemi (Eylül-Ekim-Kasım) arındırılmamış işsizlik oranı %11,8 olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemindeki %10,5’e artışa göre önemli bir kötüleşme gösterdi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı da son çeyrekte bir miktar düzeltme beklentimizin aksine yükselişine devam etti. Böylece mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı Ekim döneminde %11,7 oldu (bir önceki dönem %11,3).
  • Telegraph gazetesi, İngiltere Başbakanı Theresa May'in bugün yapacağı konuşmada ülkesinin Avrupa Birliği'nden ayrılmasındaki 12 önceliği açıklayacağını ifade etti. ve bunlar Birliğin ortak pazarı ve gümrük birliğinden çıkmayı da kapsıyor. Gazeteye göre May, " Bağımsız, kendi kendini yöneten, global Britanya ve dostlarımız ve AB'deki ortaklarımız arasında yeni ve eşit bir ortaklık arıyoruz" diyecek.
  • OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, Venezuela'nın gelecek aylarda ham petrolün 70 dolara çıkacağını umduğunu belirtirken, istikrarın bu yıl petrol piyasalarına geri döneceğini bildirdi. Caracas'ta Venezuela devlet başkanı Nicolas Madura ile bir araya gelen Barkindo, "Madura ile biz ve OPEC üyesi olmayan ülkelerle yaptığımız tarihi anlaşmaya tam ve zamanında uyulacağından umutluyuz. Ekonomilerimizin durumu 2017'de muazzam ölçüde gelişecek. Yaklaşık 3 yıldır bizi terk eden petrol piyasasındaki istikrar üreticilerin, tüketicilerin ve global ekonominin çıkarları doğruldusunda sürdürülebilir temelde yeniden inşa edilecek" dedi. Venezuela lideri Madura da, OPEC anlaşmasının Venezuela'nın ham petrol fiyatını 2017'nin ilk yarısında 60 dolara, daha sonra da 70 dolara yükseltmesini umduğunu kaydetti.
  • Donald Trump'ın politikalarına ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'ndeki pozisyonuna ilişkin süregelen endişeler, piyasalardaki risk iştahını gerilemesine ve altının üst üste yedinci günde de yükselmesine neden oldu. 
  • Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,2, Japonya'da Topix Endeksi ise %0,8 geriledi.
  • Altın %0,2 yükselerek ons başına 1,204.94 dolara çıktı ve yükselişini yedinci güne taşıdı. Bu Kasım ayından bu yana en uzun yükseliş serisini işaret ediyor.
  • Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Davos zirvesi, 100'den fazla ülkeden yaklaşık 3 bin siyasetçi ve iş dünyasının liderlerinin katılımıyla yarın başlayacak. Zirvede, başta Suriye krizi olmak üzere dünyadaki çatışmalar dahil pek çok sorun ele alınacak. 17-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek olan zirveye, Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katılacak.
  • Goldman Sachs, TCMB'nin 24 Ocak'taki toplantısında tüm politika faizlerini 25'er baz puan, Şubat toplantısında 50'şer baz puan, Mart toplantısındaysa 25'er baz puan artıracağını tahmin ediyor.
  • TRY
    Ekim dönemi (Eylül-Ekim-Kasım) arındırılmamış işsizlik oranı %11,8 olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemindeki %10,5’e artışa göre önemli bir kötüleşme gösterdi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı da son çeyrekte bir miktar düzeltme beklentimizin aksine yükselişine devam etti. Böylece mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı Ekim döneminde %11,7 oldu (bir önceki dönem %11,3) Burada oldukça önemli faktörlerden birinin işgücüne katılım oranının artışı olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Zira son iki ay içerisinde katılım oranı 0,5 yüzde puan kadar artış göstererek, %52,4’ye ulaştı. Söz konusu oran 2005 yılından beri en yüksek yeri işaret ediyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da %13,5’ten %13,9’a yükselmiş olduğunu belirtmek gerekir. 

    İnşaat sektörü istihdam sayısındaki azalma Ekim ayı işgücü piyasasındaki bozulmanın önemli sebeplerinden biri oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış inşaat sektörü istihdamında, bir önceki döneme göre 42.000 düşüş yaşandı.  Ancak, istihdam sayısının hem sanayi hem de hizmet sektöründe sırasıyla 22.000 ve 66.000 artış kaydettiğini ve işsizlik oranındaki kötüleşmeyi sınırladığını görüyoruz. İstihdam değişimlerindeki bu kompozisyon, son çeyrekte GSYİH’de yaşanması beklenen toparlanmanın ancak kısmi olarak gerçekleşeceği tahminini doğruluyor.  Sonuç olarak,  yıllık bazda bakıldığında, tarım dışı sektörlerde yaratılan toplam istihdam 600K olarak gerçekleşerek, Mayıs ayı itibariyle 1 milyon olan gerçekleşmenin altında kalmaya devam ediyor. 

    Öncü göstergelere bakıldığında; işsiz kişi sayısına ilişkin beklenti endeksi Temmuz – Ekim ayları arasında güçlü bir ilerleme kaydetti. Ancak, sonrasında gelen sert düşüş, güvenin önemli ölçüde azaldığını işaret ediyor.  Diğer taraftan işgücü piyasasındaki kötüleşmenin kapasite kullanım oranındaki gidişattan daha kötü bir tablo ortaya koyduğunu seyretmeye devam ediyoruz. 4Ç16 arındırılmış kapasite kullanım oranı %75,1 olarak gerçekleşerek, 3Ç16 ortalamasına göre sabit bir yeri işaret etmişti.    

    TRY
    Aralık merkezi yönetim bütçe açığı yıllık bazda %50 artış kaydederek 27,1 milyar TL olarak gerçekleşirken, faiz dışı açık %55 oranında artarak 25,3 milyar TL oldu.  Kümülatif olarak baktığımızda bir kerelik gelir kaynakları (özellikle son dönemde borç yapılandırması dolayısıyla Kasım ayında yaşanan girişler) ile bütçe açığındaki genişleme yıllık olarak %24 olarak gerçekleşti. Yine faiz dışı fazla 2016 yılında %29 gerileme kaydetti ve 21 milyar TL olarak gerçekleşti. Yeni GSYİH verileri göz önüne alındığında, faiz dışı fazlanın GSYİH’ye oranı %0,8 olarak gerçekleşirken, hedeflenen %0,7’nin bir miktar üzerinde kaldı. Bütçe açığının GSYİH’ya oranı ise %1,1 ile %1,3 olan hedeften daha iyi bir performans sergiledi. 

    2017 içerisinde, ters döngüsel maliye politikalarının daha çok gündemde olacağını hükümet birçok söyleminde dile getirdi. Bu çerçevede merkezi yönetim bütçe açığının GSYİH’ya oranının %1,6 olacağı, faiz dışı fazlanın GSYİH’ya oranının ise %0,4’e gerileyeceği yolundaki beklentiler Orta Vadeli Mali Program’da paylaşılmıştı. Ancak, bütçe göstergelerindeki bozulmanın, hedeflenen oranlardan bir miktar daha farklılaşabileceğini tahmin ediyoruz. Bu çerçevede 2017 yılında bütçe açığının GSYİH’ya oranının %1,9 olmasını bekliyoruz. Faiz dışı fazlanın ise GSYİH’nın %0,1’ine kadar gerileyeceğini öngörüyoruz. 

    Bir süredir belirttiğimiz gibi reformlar ile desteklendiği sürece, bütçe içerisinde ters-döngüsel adımlar için yer olduğunu düşünüyoruz. Reformların olmadığı noktada ise atılacak adımların büyüme üzerindeki pozitif etkisi sınırlı ve kısa vadeli olabilir. Bunlara ek olarak vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemelerin 2017 yılı içerisinde bütçede yaklaşık 17 milyar TL kadar ek gelir imkânı yaratmasını bekliyoruz. Sonuç olarak, mali göstergelerin, makro görünüm ve not görünümü açısından 2017 yılı içerisinde daha fazla göz önünde olacağını belirtebiliriz.

    ÜLKE
    VERİ
    SAAT
    BEKLENTİ
    ÖNCEKİ

    İngiltere Yıllık TÜFE

    12:30 %1,4 %1,2

    Almanya ZEW Endeksi

    13:00 18,9 13,8

    New York İmalat Endeksi

    16:30 8,1 9

    FOMC Üyesi Dudley’in Konuşması

    16:45 - -

    FOMC üyesi Brainard’ın Konuşması

    18:00 - -

    USDTRY TCMB’nin, fonlama kanallarını sınırlayarak piyasadaki TL likiditesini azaltmaya yönelik hamleleri geçtiğimiz haftadan bu yana TL’yi dolar karşısında değerlendirmiş, USDTRY paritesinin 3,72 seviyesine kadar gerilemesine neden olmuştu. Ancak, dün öğle saatlerinde yeniden yükselişe geçen geçen kur, dolar endeksindeki gerilemeye rağmen tekrardan 3,80 seviyesi üzerine çıktı. Bu sabah saatleri itibariyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel olarak pozitif bir seyrin hâkim olduğunu görüyoruz. Türk lirası %0,25’lik değer kazancıyla artıda seyreden para birimleri arasında yer alıyor. Kısa vadeli teknik göstergelerin aşırı alıma işaret ettiği kurda, sabah saatlerinde kısa vadeli düşüş hareketleri yaşandığını ve kurun 3,80 seviyesinin altına sarktığını görebiliriz. TCMB’nin bu hafta içerisinde günlük repo ihalesi açmamaya devam etmesi, 24 Ocak’taki toplantıya kadar kurdaki sakin ve satıcılı seyrin sürmesini sağlayabilir. Ancak TCMB’nin kurdaki yükseliş hareketini dindirecek yüklü bir faiz artırımı yapmaması durumunda, geçtiğimiz haftadan bu yana gelen geçici nitelikteki sıkılaştırıcı önlemlerin kurun ateşini dindirmekte yetersiz kalacağını ve kurdaki mevcut geri çekilmenin etkisini yitirerek TL üzerinde yeniden satış baskıları oluşabileceğini düşünmekteyiz. Kurdaki geri çekilme hareketlerinde, 20 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 3,7780 seviyesi önemli bir destek oluşturabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise yükselişi sınırlayacak güçlü bir direnç seviyemiz bulunmuyor.
    EURUSD Dün, 1,06 seviyesi üzerinde tutunamaması nedeniyle yükseliş hareketini sürdüremeyen EURUSD paritesi gün içerisinde satış baskılarına maruz kalmış olsa da, paritenin bu sabah saatlerinde yeniden 1,06 üzerinde tutunma çabası içerisine girdiğini görüyoruz. Dolar endeksinde gözlemlenen geri çekilme ile birlikte yönünü yeniden yukarı çeviren parite, kısa vadeli yükseliş kanalının alt sınırında tutunmayı başarmış durumda. Kısa vadeli teknik göstergelerin yükseliş hareketlerini işaret ettiği paritenin, bugün içerisinde bir yükseliş çabası içerisine girmesi ve 1,0670 - 1,07 seviyesine doğru yükselişe geçmesi beklenebilir. Paritede, özellikle de sabah saatlerinde güçlü bir seyrin haki olmasını bekliyoruz. EURUSD grafiğine baktığımızda paritenin 1,0620 seviyesinden işlem gördüğünü ve 1,0606 – 1,0644 seviyeleri arasında hareket etmekte olduğunu görüyoruz. 1,0644 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde bir sonraki direnç seviyemiz 1,0679, 1,0606 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki destek seviyemiz 1,0576.
    XAUUSD ABD Başkanı Donald Trump’ın Cuma günü başkanlık koltuğuna oturacak olması ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in bugün gerçekleşecek olan konuşması öncesinde Brexit endişelerinin yeniden alevlenmesi, piyasalardaki risk iştahını azaltarak altındaki değer kazancının sürmesini sağlıyor. Bunların yanı sıra, dolar endeksindeki geri çekile hareketinin devam ediyor olması da altındaki yükselişi destekliyor. Altın fiyatlarındaki gün içi gidişat açısından İngiltere Başbakanı May'in bugün gerçekleştireceği konuşma oldukça önemli olacak. Hatırlayacağımız üzere İngiltere’nin AB ile gümrüksüz ticaretten çekilmeye hazırlandığının belirtilmesinin ardından küresel risk iştahı ciddi anlamda azalmış, altın ve yen sert bir şekilde değer kazanmıştı. Piyasadaki bu sert hareketlerin ardından, sterlin üzerinde oluşan satış baskısını hafifletebilmek için, Theresa May’in bugün daha ılımlı ve uzlaşmacı açıklamalarda bulunması bekleniyor. May’in, beklediği üzere yumuşak bir tonda konuşması, altın fiyatlarındaki yükseliş hareketinin durulmasına neden olabilir. Yatırımcılarımıza, İngiltere cephesinden gelecek olan açıklamaları yakından takip etmelerini öneriyoruz. Grafiğe baktığımızda ise altının bu sabah saatlerinde 1207,49 seviyesinden işlem gördüğünü ve 1207,02 - 1213 seviyeleri arasında hareket ettiğini görmekteyiz. 1213 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde bir sonraki direnç seviyemiz 1216,66, 1207,02 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki destek seviyemiz 1200.
    GBPUSD Pound, İngiltere Başbakanı Theresa May'in bugünkü konuşması öncesinde, dolar karşısında düşüşünü sürdürüyor. İngiltere Başbakanı May’in AB ile gümrüksüz ticaretten çekilmeye hazırlandığının belirtilmesinin ardından pound dolar karşısında sert bir şekilde değer kaybetmiş ve piyasalardaki risk iştahında azalma görülmüştü. May’in yapacağı konuşma, güvenli liman talebi ve pounddaki gidişat açısından oldukça önemli olacak. May’in, pounddaki mevcut sert düşüş hareketini dindirebilmek için ılımlı ve yumuşak bir açıklama yapabileceği belirtiliyor. May’in, beklendiği üzere, ılımlı açıklamalarda bulunması durumunda poundun kayıplarının bir kısmını telafi ettiğini ve GBPUSD paritesinin yönünü yukarı çevirdiğini görebiliriz. Bu sabah saatlerinde 1,2073 seviyesinden işlem görmekte olan GBPUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlerde düşüş hareketini yavaşlatacak bir destek seviyemiz bulunmamakta. Yukarı yönlü hareketlerde ise kısa vadede 1,2107 ve 1,23067 dirençlerini takip edebiliriz. GBPUSD paritesindeki düşüş eğiliminin orta – uzun vadede devam etmesini ve yükselişlerin satış fırsatı olarak sınırlı kalmasını bekliyoruz.

    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir

      Bu mesaj @recipient adresine gönderilmiştir. Sorun yaşamadan mesajlarımızı almaya devam etmek istiyorsanız, lütfen bizi adres defterinize veya güvenli mesaj listenize ekleyin. Mesaj listesinden ayrılmak veya izinlerinizi düzenlemek için tıklayınız.